Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cseresznye képes leírás - Gyümölcs.tlap.hu
részletek »

Cseresznye - Gyümölcs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Cseresznye
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

Nehéz ellenállni a ropogós cseresznyének. Úgy kínálja magát, ahogy talán egyetlen más gyümölcs sem. Olyan, mint a chips, a sós mogyoró vagy a sült krumpli. Nehéz abbahagyni. De miért is kellene? Ismerjük meg! A cseresznye (Prunus cerasus, Prunus avium) gyönyörű gyümölcs. 20-25 méteresre is megnövő, termetes fája tavasszal halványrózsaszín virágaival kápráztat el bennünket először. Rovarbeporzású, a méhek és egyéb apró rovarok örömmel dongják körül illatos virágait. Május végén, júniusban általában párban lecsüngő, formás, szív alakú, gömbölyded bogyói nyitják meg nyári gyümölcseink sorát. Az első, még vízízű és halovány szemek megjelenésének annyira örülünk, hogy méregdrágán is megvesszük a piacon. Az érett gyümölcs fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, így könnyen megtévesztheti a kertek mellett elhaladó és érett szemekre vadászó turistákat, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő cseresznyefajták is. Minél nagyobb szeműek, annál jobbak, szebbek, drágábbak, akár 2-2,5 cm-es átmérőjűekre is nőhetnek. Fajtától függ héjának puhasága és a gyümölcshús lédús volta. A korán érő cseresznyék általában világosabbak, a későiek a sötét szeműek. A gyümölcs íze éretlenül fanyar savanyú, éretten édes, olykor kesernyés. Csonthéjas magot rejt...

Cseresznye fajták

Cseresznye fajták

A cseresznye Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét. A cseresznye a téli hidegre nem érzékeny, az egészséges fák a -24 C-ot is károsodás nélkül elviselik. A télállóságot viszont ronthatja a fák hiányos tápanyag ellátottsága, a növényvédelem elhanyagolása miatt bekövetkező korai lombvesztés és a tenyészidőszak alatti tartós vízhiányból eredő kondíció romlás...

Cseresznye leírása

Cseresznye leírása

A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magánosan állnak, hanem 2-5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen. Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában. Háttér: A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről hurcolták be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A törökországi Giresun városát az ókori görögök Choerades vagy Pharnacia, később Kerasous vagy Cerasus néven ismerték. (< Kerason < Kerasounta < Kerasus szarv [azaz félsziget] + ounta [görög helyrag]) A név később a Kerasunt (néha Kérasounde vagy Kerassunde) alakra módosult. Az angol cherry, a francia cerise, a spanyol cereza, a dél-olasz cerasa (sztenderd olaszban: ciliegia) mind az ókori görög &#954;&#941;&#961;&#945;&#963;&#959;` 2;, cseresznye szóból ered, amit a Cerasusszal azonosítottak. Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt.

Gyümölcs magazin hírek
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs... Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg....
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Cseresznyefa

Cseresznyefa

(növ., Cerasus Tourn.), majd önálló génusz, majd a Prunus algénusza, a mandolafélék fája és cserjéje, hasítéktalan elliptikus, fürészelt levelekkel, a lombbal együtt v. valamivel hamarább nyiló, hosszunyeles, páronként álló v. egyszerü ernyővirágzattal, gömbölyü, nem deres, sima és barázdátlan gyümölccsel, sima és gömbölyded csonthéjjal. Az igazi Cerasusnak három főfaja van: a meggy (l. o.), mely növényszisztematikai tekintetben a C.-től generice el nem választható, a cseppmeggy meg az édes C. (Cerasus v. Prunus avium L.). A C.-t a meggytől csak a hosszabb, ráncos és szőrös levél, az 1-2 mirigyes levélnyél, a levéltelen bimbó, valamint a gyümölcs édes ize különbözteti meg. Az igazi C. (Prunus avium L., Cerasus dulcis Gärtn., C. nigra Mill.) egész 15-18 m. magas, 1-11/4 m. átmérős fa; levele hosszas, kétszer fürészelt, kihegyezett és visszája főleg fiatalkorban szőrös. Áprilisban és májusban virít, virága fehér, s mindig a másod éves ágon jelentkezik. Európai fa, erdeinkben vadon terem: 1150 m.-ig felhat a hegyekre, egész a jegenye- fenyőfa övébe (vad v. erdei C.). Ha nem bennszülött erdei fánk lenne, akkor már a történetirás előtt terjedt el Elő-Ázisából mindenféle Európa hegyein. A vad C. gyümölcse piros, apróbbszemü és vékonyabb husu; a termesztetté hosszabb és nagyobb....

Tuti menü