Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Eper képes leírás - Gyümölcs.tlap.hu
részletek »

Eper - Gyümölcs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Eper
Keresés
Találatok száma - 5 db
A szamóca, avagy a földieper története

A szamóca, avagy a földieper története

Talán nincs is csábítóbb, ínycsiklandóbb tavaszi gyümölcs a földiepernél. Nemigen akad ma olyan ember, aki ne szeretné. Magában, cukorral, tejszínhabbal, szörpként, sőt lekvárként is fogyasztják ezt a zamatos gyümölcsöt. Azt tudjuk, hogy finom, de vajon egészséges-e? Először is tisztázzuk a nevét! Manapság ugyanis az eper elnevezés a gyakoribb, de melyik lehet a helytálló, az eredeti: az eper vagy a szamóca?

Eper

Eper

Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára...

Eper szedés, tárolás

Eper szedés, tárolás

Telt, kemény húsú, teljesen piros epret szedjünk le. Gyakran éppen a közepes méretűek a legízletesebbek. Az éretlen eprek leszedés után már nem érnek be, ugyanis az epernek nincs utóérése. Kb. 600 g eper elegendő 4 személy részére. Hűtőben csak száraz állapotban, 2-3 napig tárolható. Ha lefedjük berohadhat. Mélyhűteni viszont lehet. Száraz, lecsumázott szemeket hónapokig tárolhatunk jól zárható tasakban, lehetőleg vákuumfóliázás szerűen. Ezt úgy is megtehetjük, hogy a tasakból szívószállal a lehető legtöbb levegőt kiszívjuk, majd gondosan lezárjuk.

Gyümölcs magazin hírek
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs... Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg....
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Földieper

Földieper

Sok ember kedvelt gyümölcse a földieper a rózsafélék családjába tartozik. Vadonélő rokona, a szamóca erdőkben, tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Fontos megemlíteni, hogy a szamócának még a levelei is hasznosak, ugyanis gyógynövényként használják teának, teakverékekhez egyaránt. Sokat segíthet a cukorbaj és a bélhurut ellen. Sőt méregtelenítőként is használható. Érése idején könnyen elérhető a lakosság számára, mert termesztése nagyban is történik. Fontos, hogy csak a szezonjában vásároljuk, ugyanis akkor kisebb az esélye, hogy kemikáliával kezelt gyümölcs kerüljön a tányérunkra. Az érési idény alatt a szamóca vitamin és ásványianyag tartalma magasabb, mint a földieperé, bár a szamóca kevésbé tetszetős. A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test, a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ellenállóvá válva a meghűléses és más betegségekkel szemben. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van.A földieper tulajdonságai között meg kell említeni, hogy jótékony hatással van a bőrzúzódásokra. Kíválóan használható fogtisztításra, fogápolásra. (Nyomkodjuk szét a földiepret, majd mártsuk bele a fogkefét, s ezzel a masszával dörzsöljük át a fogakat. Fényesek és fehérek lesznek az epertől.)

Szamóca (eper, földieper)

Szamóca (eper, földieper)

A szamócát joggal nevezik a "gyümölcsök királynőjének". Finom, illatos, lédús gyümölcsünk, amit szinte mindenki szeret. Kora tavasszal már érik, amikor a szervezetünk vitamintartalékai lassan kimerülnek a hosszú téli időszak után. A szamóca amelett, hogy C-vitamin tartalma igen nagy, gyógyhatásokkal is rendelkezik. Írásunkban részletesen bemutatjuk ezt az értékes, ízletes gyümölcsöt. A szamóca (eper, földieper) nem tartozik a régi kultúrnövényeink közé. Eredetileg Ázsiából származó gyümölcs, innen terjedt el mindenfelé a világon. A görög kultúra időszakából már találunk leírásokat a szamócáról. Európában eleinte díszítő növényként használták a francia kastélykertekben. A nagy gyümölcsű fajtákat az 1700-as években Észak-Amerikából Európába hozott skarlátszamócából és a Dél-Amerikai chilei szamócából származtatják. A sokféle kultúrfajta nemesítése során sikerült az egész nyáron át termő és virágzó, nagy gyümölcsméretű fajtákat létrehozni...

Tuti menü