A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs. A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - flavedó-nak nevezik. A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserű-anyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet albedó-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús...
Narancs (Citrus sinensis). Örökzöld, egylaki, hímnős virágú fa. Gyakran parthenocarp terem. Levéltövénél fejlett pótlevélkéje van, ami a citromtól megkülönbözteti. A citromfélék között egyike a legmelegigényesebbeknek. Vegetációs időtartama hosszú. Fagytűrése kb. -1C, nagyobb, mint a citromé. Évente kétszer virágzik, egyébként igénye az éghajlattal szemben nagyjából megeggyezik a citroméval. Főbb termesztő helyei is azonosak. A Narancs gyümölcsében 50-60 mg/100g C-vitamin, 7-8% cukor és 0,8% sav van. Magról könnyen, dugványról csak hormonkezeléssel szaporítható. Nemes fajtáit saját magcsemetéjére és bigardiára szemzik vagy oltják. A Narancs nálunk csak üvegházban termeszthető, mert szabadban teleinket nem bírja...
A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó Citrus nemzetség néhány fajának összefoglaló neve. Gömbölyded termésük héja egy színes, általában narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll, mely alatt ehető, húsos gerezdek vannak. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg; a termőlevél fala vékony, hártyás, melyből a gerezd belsejébe elhúsosodott szőrök erednek. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek, a legtöbb termesztett fajta mag nélküli. A kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs (C. sinensis), a mandarinnarancs, amelynek egyes változatait klementin néven árusítják, továbbá a - legkisebb mennyiségben termesztett - keserű vagy sevillai narancs (C. auranthium subsp. amara).
A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó Citrus nemzetség néhány fajának összefoglaló neve. Gömbölyded termésük héja egy színes, általában narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll, mely alatt ehető, húsos gerezdek vannak. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg; a termőlevél fala vékony, hártyás, melyből a gerezd belsejébe elhúsosodott szőrök erednek. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek, a legtöbb termesztett fajta mag nélküli. A kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs (C. sinensis), a mandarinnarancs, amelynek egyes változatait klementin néven árusítják, továbbá a - legkisebb mennyiségben termesztett - keserű vagy sevillai narancs (C. auranthium subsp. amara)...