Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ananász képes leírás - Gyümölcs.tlap.hu
részletek »

Ananász - Gyümölcs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Ananász
Keresés
Találatok száma - 4 db
Ananász

Ananász

Az egyik legfinomabb trópusi gyümölcs az ananász. Amerika bennszülött népei, de különösen az indiánok régóta ismerik és nagyon szeretik. A spanyolok megjelenése előtt már jól ismert ananásztermő központok alakultak ki Dél-Amerikában, Brazília és Paraguay trópusain. Kolumbusz csak második útján figyelt fel az újvilági guadeloupe bennszülöttekre. Furcsa, tobozszerű terméseket ettek, amit a spanyol hajósok el is neveztek fenyőtoboznak. A tupisz indiánok jobb névadónak bizonyultak, mert tőlük származik a ma is használt ananász név. Így hát az európai ember 1493-ban kóstolta meg először az ananászt, még Amerika földjén. A hazafelé tartó spanyol hajókon az ananász is megérkezett Európába. Az első termések Katolikus Ferdinánd udvarában kerültek közszemlére. Szemet gyönyörködtető gyümölcsei V. Károlyban bizalmatlanságot ébresztettek. Amikor elévitték egyik termését, hiába biztatták, nem akarta megkóstolni. Terjesztésében a portugálok is szerepet kaptak és a XVI. század közepén Indiába is eljutottak furcsa gyümölcsei. Ekkorra már az amerikai trópusokon fontos gazdasági növénynek számított. Gyors terjedését megkönnyítette az is, hogy a terméseken levő hajtáscsúcs és a növény sarjai hosszú szállítás, sanyargatás után életben maradnak és meggyökereztethetők...

Ananász (Ananas comosus)

Ananász (Ananas comosus)

Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Exportőr országok: Az ananász a trópusi területeken szinte mindenholt nagy mennyiségben termesztett gyümölcs. Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik. Szezon: egész évben. Tárolhatóság: érettségi foktól függ. A kemény, zöldes színű ananász, amelynek még egészséges zöld a levélzete és gyenge az illata, akár 2 hétig is eláll a hűtőben. Az ananász akkor érett, ha színe sárgás, erős, jellegzetes illata van és enyhén megpuhult. Az érett ananász levélrozettájának középső levelei könnyen kihúzhatók. Az ananász levélrozettáját és alját levágjuk, majd a gyümölcstestet cikkekre vágjuk. A cikkek felső élét ajánlatos leszelni (torzsa), majd kikanyarintjuk a gyümölcshúst a héjból...

Ananász bemutatása

Ananász bemutatása

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A citrusfélék családjának tagja. Az aromaanyagok mellett értékes ásványianyagokat ( vas, kalcium ), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat ( A, B, C ) tartalmaz. Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Ha hozzájutunk friss ananászhoz, sárgát és kellemes illatút válasszunk. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. A léhez, ha friss gyümölcsöt használunk, legjobb ha centrifugázzuk. Ha konzervből használjuk fel az ananászt, nincs akkora hatása, mint a frissnek, mert hiányzik belőle a bromélia-enzim, valamint a hozzáadott cukor erjedést gerjeszt; a konzervananász tehát inkább csak élvezeti cikknek tekinthető. Ajánlatos helyette a gyógyszertárakban kapható kiváló minőségű, igen kíméletes eljárással készült ananászlé fogyasztása...

Gyümölcs magazin hírek
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence legrégebbi sárgadinnyemagjait találták meg Szardínia szigetén. A negyvenhét dinnyemag a Krisztus előtti 2. évezredből maradt fenn. Szardínia nyugati partján, az Oristano-öbölhöz közeli Sa Osa nevű helység egyik bronzkori kútja őrizte meg a sárgadinnyemagokat. A korábbi leletek alapján a...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Málna (Rubus idaeus)
Málna (Rubus idaeus) A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a...
Ananász leírása

Ananász leírása

Az ananász (Ananas) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába a pázsitfüvek (Poales) rendjébe és a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartozó nem. Előfordulása: Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Megjelenése: Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld. Gondozás: A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható. Fajtái: Hat faja él Amerika forró tartományaiban. Az Ananász sativa Lindl.' (Bromelia ananas L.) Dél-Amerika forró vidékéről ered, de valamennyi meleg tartományban a 16.sz. óta (Kelet-India, Afrika, Mexikó ...stb.), sőt nálunk is külön alacsony, de nagy hőfokú ananász-házban, általában már 1535 óta, termesztik. Spanyol, portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtáját kedvelik. Kiváló fajták a Nervosa maxima és a Cayenne...

Tuti menü