Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek a gyümölcsökről képes leírás - Gyümölcs.tlap.hu
részletek »

Cikkek a gyümölcsökről - Gyümölcs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Cikkek a gyümölcsökről
Keresés
Találatok száma - 20 db
3 szuper öregedésgátló nyári gyümölcs

3 szuper öregedésgátló nyári gyümölcs

Az idő nyomot hagyó jeleinek kicselezésére legfőképpen táplálkozásunkon kell változtatni! Egyél minél több piros színű gyümölcsöt, és bőröd kisimul! Számos kutatás tanulmányozta már az öregedést befolyásoló tényezőket. Gyakran hallunk olyan visszatérő fogalmakat, mint kollagén, szabad gyökök vagy antioxidánsok. Mit is jelentenek pontosan ezek? A ráncok kialakulásáért a testben elszaporodó káros szabad gyökök a felelősek, mert azok roncsolják a sejtfalakat, beavatkoznak a sejten belüli mechanizmusba, olyan károsodást idézve elő, amelyek rákos megbetegedéseket, agyvérzést okozhatnak, esetleg megnövelik a szívinfarktus kockázatát. De roncsolják a kötőszövetek rugalmasságát is, mivel erőteljesebb ráncosodást idéznek elő...

A 8 legjobb zsírégető gyümölcs

A 8 legjobb zsírégető gyümölcs

A nyárban az a jó, hogy bűntudat nélkül tudod kielégíteni édesség utáni vágyaidat. Hiszen tele a piac friss gyümölcsökkel, Te pedig számtalan csábító variációban fogyaszthatod őket, miközben ők is fogyasztanak Téged... Ha valamiért mindig is leküzdhetetlen vágyat éreztél arra, hogy nyaranta a piacon sétálva felvásárold az összes epret, nincs miért szégyellned magad...

A csodás kókuszdió

A csodás kókuszdió

A trópusokon élő emberek fő tápláléka. Érdekes orvosi tanulmányok készültek erről a gyümölcsről és nem meglepő eredményre jutottak: a kókuszdiót rendszeresen fogyasztó emberek meglepően egészségesnek bizonyultak. A következő sorok megpróbálnak rámutatni az okokra. A tiszta szűz kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz közepes szánláncú telített zsírsavat. (MCT) Talán meglepődik ezen a kedves Olvasó, hiszen a telített zsírsavak káros hatásairól már szinte mindenki hallott és amikor a zsírokat említjük, leginkább a rossz zsírok kategóriájába kerülnek. Azonban a kókuszolaj kivételt képez, a közepes szánláncának köszönhetően nem kell attól tartani, hogy zsírpárnákat képezne a testünkön. Könnyen emészthető zsírsavról van szó, mely a belekből azonnal a véráramba jut és nem érinti sem a nyirokrendszert, sem pedig a májat. A sport területén is felfedezték előnyeit, elsősorban a nagy állóképességet igénylő versenyszámok (országúti kerékpározás, maraton, triatlon, stb) közben alkalmazzák azonnali energia forrásként. Számos versenyző számolt már be arról, hogy az MCT hatékonyan tudja pótolni a koffeint, annak káros mellékhatásai viszont nem jelentkeznek...

Gyümölcs magazin hírek
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence legrégebbi sárgadinnyemagjait találták meg Szardínia szigetén. A negyvenhét dinnyemag a Krisztus előtti 2. évezredből maradt fenn. Szardínia nyugati partján, az Oristano-öbölhöz közeli Sa Osa nevű helység egyik bronzkori kútja őrizte meg a sárgadinnyemagokat. A korábbi leletek alapján a...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Málna (Rubus idaeus)
Málna (Rubus idaeus) A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a...
A tiltott gyümölcs

A tiltott gyümölcs

A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egészséges életvitel elengedhetetlen része. Mint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Évezredes történet: Ki ne ismerné a bűnbeesés fő csábítóját, az almát. Az emberiség keletkezésével egyidős történetet, melyről számos legenda, mese született. A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték. Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított.Ma már több ezer fajtája létezik. Minden napra egy alma! Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint...

Az aszalt gyümölcs- gyümölcs aszalás otthon

Az aszalt gyümölcs- gyümölcs aszalás otthon

Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Segítségével gyümölcsöt rakhatunk el magunknak télire. A szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős. Lássuk, mit és miért érdemes aszalni télre: Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe - a friss idényzöldségek és - gyümölcsök mellé - beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Energiabombák: Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma hatszorozódik-nyolcszorozódik, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára. Így például a sárgabarack esetében megnő a gyümölcs béta-karotin- és vastartalma is. Aszalt formában a természetes cukrokból és ballasztanyagokból származó energia is nagyobb, mint friss gyümölcs esetében. Aszalt sárgabarack - kiváló kálium- és vasforrás: A vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős káliumot már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza: 280 mg/100 g-ot. Ám a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik: 100 g aszalt sárgabarack elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el...

Hirdetés
Egészséges kókuszzsír

Egészséges kókuszzsír

Az egészségtelen és nehéz ételek leterhelik gyomrunkat ami gyomor és bélpanaszokhoz vezethet, és székrekedés vagy hasmenés jelentkezhet. A kókuszzsír vagy kókuszolaj közepes hosszúságú zsírsavak jellemzője, hogy panceras lipáz hiány illetve csökkent termelés esetén jól és gyorsan felszívódnak. Megemésztésükhöz szervezetünknek nem kell epesavat termelnie. Ezen tulajdonságai miatt ismeretes, hogy pozitív eredményeket ért el olyan betegségek gyógyításában mint pl.: májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, hyperthyerosia, coeliákia és felnőtt kori sprue, hyperacid krónikus gastritis, peptikus fekély, rövidbél-szindróma, poliszisztémás autoimmun kórképek, szisztémás lupus erythematosus, dumping-szindróma, csökkent epesavval járó állapotok, muciviscidosis, nyirokszállítás gátoltsága, HIV fertőzés.

Egzotikus gyümölcsök a pulton

Egzotikus gyümölcsök a pulton

Az elmúlt években a piacokon, nagyobb élelmiszer-áruházakban, bevásárlóközpontokban különféle, titokzatosabbnál titokzatosabb déli gyümölcsök és f?szernövények jelentek meg, amelyek nemegyszer nehéz feladat elé állítják a háziasszonyokat. Néha még megkérdezni sem merjük, hogy mi is a nevük, és mire használják ezeket a számunkra teljesen új zöldféléket. Cikkünkkel igyekszünk megkönnyíteni a bevásárló asszonyok helyzetét: a kínos pillanatokat elkerülendő, megosztjuk olvasóinkkal a Vámház téri vásárcsarnok III/C zöldséges pavilonjánál szerzett ismereteinket. Lakos Mártonné zöldség-gyümölcs kereskedő pultja az egyike azon kevés standoknak, ahol a déligyümölcsök és egyéb különlegességek teljes kínálatával - sőt szaktanácsadással - várják a vásárlókat...

Éltető víz, lédús gyümölcs

Éltető víz, lédús gyümölcs

Éhezni akár egy hónapig is lehet, de szomjazni legfeljebb egy hétig. Ebből a tényből kiindulva igen elszomorítóak azok az előrejelzések, miszerint századunk legnagyobb kihívása a Föld ivóvízkészletének megmentése, megőrzése lesz. A tiszta víz életre és egészségre gyakorolt hatását (i. e. 460-377) a görög Hippokratész terjedelmes műben taglalta: "Az ivóvíznek nedvesítő és lehűtő tulajdonsága van, mert nedvességet ad a testnek. A legjobb vizek, amelyek magas vidékről és földes dombokról folynak. Ezek édesek, tiszták, télen melegek, nyáron hidegek. Leginkább azok, amelyeknek a folyása napkelet, éspedig főleg a nyári napkelet felé szalad. Az esővíz a legkönnyebb, a legédesebb, a legfinomabb és a legtisztább. A nap ugyanis mindenekelőtt a víz legfinomabb és legkönnyebb részét szívja fel és vonja magához, amit eső formában ad vissza a földnek. A poshadt vizek, melyek sűrűek és szaguk van, vízibetegséget okoznak, ami a szervezeteket vízkórossá teszik és megölik. A nőknél daganatok és fehér folyás keletkeznek, alig esnek teherbe, és nehezen szülnek. A magzatok nagyok és dagadtak, s később táplálásuk során aszkórosak és hitványak lesznek. A nők havi tisztulása szülés után nem jó. A gyermekeknél leginkább sérv fordul elő."

Gyógyító gyümölcsök. Áfonya, ananász, alma

Gyógyító gyümölcsök. Áfonya, ananász, alma

Ananász: Az utóbbi időben már hazánkban is elérhető áron megvásárolható az ananász. Ez a gyümölcs értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.( A-, B1-, B2-,B-4, B6-, C-, E- vitamin, Niacin,foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium,nátrium, réz, szelén) Az ananász magas értékben tartalmaz mangánt (1,65mg). Ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos . A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananászlé,aminek a gyomor nyálkahártya normális működésében is szerepe van. Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül. Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős az antioxidáns hatása is. Csökkenti a vér savtartalmát, ezáltal elősegíti a vér sav - lúg egyensúlyát. Magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mivel kis mennyiségben is telíti a gyomrot. Érdekessége, hogy míg 100 gr ananász 49 kcal-át tartalmaz, addig szervezetünk 100 gr elégetésével 300 kcal-át használ el, ezért a fogyókúrázók körében méltán népszerű gyümölccsé vált. Az ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavarai esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegényég esetén...

Hirdetés
Gyümölcs a cukorbeteg diétában

Gyümölcs a cukorbeteg diétában

A gyümölccsel kapcsolatban mindig merülnek fel kérdések: vajon a gyümölcslé gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint egy szelet gyümölcs? Kerülendő-e a reggeli gyümölcsfogyasztás, amikor a vércukorszint ilyenkor esetleg magasabb, mint más napszakban? Ajánlatos-e a gyümölcsfogyasztás az étkezések során? A szénhidrát, legyen az rizsben, burgonyában vagy gyümölcslében, körülbelül azonos mértékben emeli meg a vércukorszintet. Általánosságban elmondható, hogy ugyanannyi szénhidrát mennyiség (pl. 15 g) - fél pohár grapefruit lé vagy 4 szelet vékony pirítós - azonos mértékben és sebességgel emeli meg a vércukorszintet. Számos egyéb tényező eredményezhet azonban különbséget attól függően, hogy magas zsírtartalmú étel után esszük-e a gyümölcsöt, vagy éppen éhgyomorra iszunk-e meg egy pohár gyümölcslevet, milyen magas adott pillanatban a vércukorszintünk, friss gyümölcsöt vagy pároltat fogyasztunk-e, milyen jellegű diabétesz kezelést kapunk stb...

Gyümölcsök élettani jellemzői

Gyümölcsök élettani jellemzői

Szakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket termése pedig antociánokat (mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, niacint. Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét. Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén...

Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?

Hogyan védenek meg a bogyós gyümölcsök a ráktól?

Ígéretes bizonyítékunk van arra, hogy a bogyós gyümölcsök(áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó) már kis mennyiségben fogyasztva is csökkenti a daganatok kockázatát! A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényező szerencsés együttállásának köszönhetik. Ezek között említhetők a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, pl. a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok (flavonoidok, proantocianidok) és a ligninek. A hatásmechanizmus valóban sokrétű, egyrészt a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítése (antioxidáns és gyulladáscsökkentő effektus), másrészt valószínű, hogy a bogyós gyümölcsök hatóanyagai többek között számos, a tumorsejtek anyagcseréjében, növekedésében és a sejtek osztódásában résztvevő enzim, növekedési és gyulladást generáló faktor működésére is hatással vannak. A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen érzékenyebbé teszik a kóros sejteket a kemoterápiás készítmények hatására, illetve segíthetnek kivédeni az agresszív terápia mellékhatásait...

Karcsúsító gyümölcsök

Karcsúsító gyümölcsök

Ugye te is szeretnéd legjobb formádat nyújtani nyaraláskor? Törekvéseidben a természet is segítségedre siet, hiszen egyre több gyümölcsből válogathatsz, melyek nemcsak egészségesek és finomak, hanem a kilók leolvasztásában is közreműködnek. Szőlő: A szőlő az egyik legzamatosabb gyümölcs, ráadásul nemcsak finom, hanem segíti az emésztést és a zsírok lebontását is. A szőlőszem valóságos kis energiabomba. Fontos vitaminokat (A, B1, B2, B6, E, C) valamint értékes ásványi anyagokat (nátrium, kálium, kalcium, fluor, foszfor, folsav, vas, mangán, magnézium) tartalmaz. A szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen a gyümölcsben, melyet a szervezet közvetlenül energiává alakít, és egyáltalán nem tartalmaz koleszterint. Segíti a szövetek, sejtek és idegek regenerálódását, fokozza a vérképzést, az ellenállóképességet, erősíti a szívet és az izmokat. Ananász: Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában szerezhető be az ananász, hanem a friss, illatos gyümölcs is kapható. Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz...

Mangó- kedves a szívünknek?

Mangó- kedves a szívünknek?

Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nem csak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást. A mangó egzotikus ízvilága: A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik. A mangó magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát....

Miből együnk biót?

Miből együnk biót?

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből érdemes inkább biót vennünk. A magyarok is követik az európai trendet - egyre többen vásárolunk bioélelmiszert. A legtöbben saját egészségük védelmében vásárolják az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, hiszen ezek legfontosabb előnye, hogy nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat, amit a vizsgálatok többé-kevésbé alá is támasztanak. Sokaknál emellett még szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok is. A növekvő trend ellenére, a magyaroknak csupán 1-2%-a vásárol bioterméket. Erről az alacsony hazai tudatosságon túl laposabb pénztárcánk tehet. Felmérések szerint ugyanis a biotermékek 30-60%-kal drágábbak, mint nem bio társaik. Viszont sajnos a legtöbb hazai fogyasztónak fogalma sincs, hogy mit is jelent valójában a bio minősítés...

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

Hivatalosan zöldség, gyakorlatban leginkább is-is: mindent lehet belőle készíteni, nyersen vagy sütve-főzve, amit csak a gasztronómiai találékonyság valaha zöldségből vagy gyümölcsből kiagyalt. Ismerjük meg! A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. A paradicsom (Lycopersicon esculentum) húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően. Bármennyire is magyaros ételnek tekintjük ma már a paprikával együtt, bizony, a paradicsom is egyike azon terményeknek, amelyeket Európa Amerikától kapott: őshazája Peru, ahol ma is közönséges, majdhogynem gyomnövény. Mexikóban kezdték el termeszteni, Amerika felfedezői hozták be Európába, majd Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen. Aranyos színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma. A XVII. században Poma amoris, Liebesapfel, a "szerelem almája" néven is emlegették, mert úgy vélték róla, hogy bódulatot okoz...

Táplálék-kiegészítők kontra gyümölcsök

Táplálék-kiegészítők kontra gyümölcsök

A táplálkozás-tudományi kutatások mai állása szerint hiába próbálunk egészségesen táplálkozni, például sok zöldséget és gyümölcsöt enni, táplálék-kiegészítők nélkül nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Az okokat és a tüneteket kerestük meg. Magyarországon a férfiak átlagéletkora tíz, a nőké hét-nyolc évvel alacsonyabb, mint tőlünk pár száz kilométerrel nyugatabbra. Az egészségre káros hatások megközelítően 43 százaléka az életmódból ered. A többi kár genetikai eredetű (27 százalék), továbbá környezeti ártalmakra (19 százalék) és az egészségügyi ellátás hiányosságaira vezethető vissza (11 százalék). Napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy szoros összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között...

Tuti menü