Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyümölcs linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Gyümölcs képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 103 db
3 szuper öregedésgátló nyári gyümölcs

3 szuper öregedésgátló nyári gyümölcs

Az idő nyomot hagyó jeleinek kicselezésére legfőképpen táplálkozásunkon kell változtatni! Egyél minél több piros színű gyümölcsöt, és bőröd kisimul! Számos kutatás tanulmányozta már az öregedést befolyásoló tényezőket. Gyakran hallunk olyan visszatérő fogalmakat, mint kollagén, szabad gyökök vagy antioxidánsok. Mit is jelentenek pontosan ezek? A ráncok kialakulásáért a testben elszaporodó káros szabad gyökök a felelősek, mert azok roncsolják a sejtfalakat, beavatkoznak a sejten belüli mechanizmusba, olyan károsodást idézve elő, amelyek rákos megbetegedéseket, agyvérzést okozhatnak, esetleg megnövelik a szívinfarktus kockázatát. De roncsolják a kötőszövetek rugalmasságát is, mivel erőteljesebb ráncosodást idéznek elő...

A 8 legjobb zsírégető gyümölcs

A 8 legjobb zsírégető gyümölcs

A nyárban az a jó, hogy bűntudat nélkül tudod kielégíteni édesség utáni vágyaidat. Hiszen tele a piac friss gyümölcsökkel, Te pedig számtalan csábító variációban fogyaszthatod őket, miközben ők is fogyasztanak Téged... Ha valamiért mindig is leküzdhetetlen vágyat éreztél arra, hogy nyaranta a piacon sétálva felvásárold az összes epret, nincs miért szégyellned magad...

A banán

A banán

A banán (Musa paradisiaca) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakít ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Termése bogyótermés. Az átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll. Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat mag nélküli. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők, az így keletkező monokultúra pedig csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Története: A banán őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a VII. században. A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama későbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba. Innen terjedt el a banán az Amerikai kontinensen...

Gyümölcs magazin hírek
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs... Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg....
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
A citrom titkai

A citrom titkai

Évszázadok óta ismert, milyen egészséges a citrom. Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van, és mivel segíti az emésztést és a májműködést, fogyókúrára is alkalmas. A citrom sokféle anyagot tartalmaz, citromsav, kalcium, magnézium, C-vitamin, bioflavonoidok, pektin és limonin. A citrom sokféle anyagot tartalmaz, citromsav, kalcium, magnézium, C-vitamin, bioflavonoidok, pektin és limonin. Mire jó még a citrom? Ha ég a gyomrunk, vese- vagy hólyagproblémáink vannak, netán allergiásak vagyunk a citrusfélékre, előbb beszéljük meg orvosunkkal a citromterápiát. Tíz éves kor alatt ne adjunk citromlevet a gyereknek, súlyos panaszok esetén pedig forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk öngyógyítással...

A csodás kókuszdió

A csodás kókuszdió

A trópusokon élő emberek fő tápláléka. Érdekes orvosi tanulmányok készültek erről a gyümölcsről és nem meglepő eredményre jutottak: a kókuszdiót rendszeresen fogyasztó emberek meglepően egészségesnek bizonyultak. A következő sorok megpróbálnak rámutatni az okokra. A tiszta szűz kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz közepes szánláncú telített zsírsavat. (MCT) Talán meglepődik ezen a kedves Olvasó, hiszen a telített zsírsavak káros hatásairól már szinte mindenki hallott és amikor a zsírokat említjük, leginkább a rossz zsírok kategóriájába kerülnek. Azonban a kókuszolaj kivételt képez, a közepes szánláncának köszönhetően nem kell attól tartani, hogy zsírpárnákat képezne a testünkön. Könnyen emészthető zsírsavról van szó, mely a belekből azonnal a véráramba jut és nem érinti sem a nyirokrendszert, sem pedig a májat. A sport területén is felfedezték előnyeit, elsősorban a nagy állóképességet igénylő versenyszámok (országúti kerékpározás, maraton, triatlon, stb) közben alkalmazzák azonnali energia forrásként. Számos versenyző számolt már be arról, hogy az MCT hatékonyan tudja pótolni a koffeint, annak káros mellékhatásai viszont nem jelentkeznek...

Hirdetés
A diófa leggyakoribb betegségei és kártevői

A diófa leggyakoribb betegségei és kártevői

Szinte minden kertben, hegyi telken, hobbitelken megtalálható a diófa. Ismerkedjünk meg néhány sorban és képben a diófát károsító kórokozókkal. Szaporítóanyagot károsító kórokozók Kórokozó: Rozelliniás gyökérpenész (Rosellinia necatrix) Szegecsfejű gyökérgomba (Roesleria pallida) Cseresznye levélsodródás vírus (Cherry leaf roll virus) Gazdanövény: szőlő, gyümölcs (ezek után történő telepítés okozhat fertőzést) Tünet: telepítések, fiatal telepítések elhalását, katasztrofális pusztulását okozhatják. Forrás: szőlő és gyümölcsös kivágása után, a betelepíteni kívánt terület, talaj fertőzöttsége okoz gondot. Védekezés: talaj- és gyökérvizsgálatot kell végezni még a telepítés megkezdése előtt. Amennyiben az említett kórokozók megtalálhatók a talajban, akkor a telepítést nem szabad megkezdeni, az adott területről le kell mondani, mivel kémiai védekezés nem áll rendelkezésre...

A görögdinnye veszélyes új betegsége

A görögdinnye veszélyes új betegsége

Veszedelmes baktérium betegség jelent meg a hazai dinnyeföldeken, amely képes a teljes termés tönkretételére. A betegség először 1989-ben tűnt fel az USA-beli Floridában, majd gyorsan tovább terjedt más tagállamokba is. 2000-ben Kínából és Brazíliából jelezték az előfordulását. Napjainkban már Izraelben, Ausztráliában és Törökországban is pusztít. Valószínűleg az utóbbiból került át hozzánk import, oltott görögdinnye-palántákkal. Június végén Békés megyében Medgyesegyházán ismeretlen eredetű, súlyos pusztulást jeleztek a dinnyetermesztők. Az érintett ültetvényekben 'Crisby' fajtájú érőfélben lévő terméseken 100%-os kártételt tapasztaltak. A terméseken növekvő, vizenyős, sötét, szabálytalan szélű elszíneződések jelentek meg. Később a héj felrepedt, a termések rothadásnak indultak. Gyakran mézgacseppek jelentek meg a repedésekben. A tünetek hirtelen, egyik napról a másikra jelentek meg a betakarítás előtt álló görögdinnyén és igen gyorsan terjedtek. A tünetek egyértelműen baktériumos betegségre utaltak. A morfológiai és biokémiai vizsgálatot követően molekuláris módszerrel is azonosítottuk a kórokozót. Megállapítottuk, hogy a megbetegedést az Acidovorax avenae subsp. citrulli, korábbi nevén Pseudomonas avenae subsp. citrulli okozta...

A gyógyító alma

A gyógyító alma

Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így jelezték: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig. Tehát az étkezést almával fejezzük be. Vajon miért? Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer - főhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerőltető hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetőleg kerülendő. Ezt legegyszerűbben megelőzéssel érhetjük el, melyben segítségünkre lehet az alma. "Naponta egy alma távol tartja az orvost." "Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma." Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából...

A jótékony meggy

A jótékony meggy

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagymennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Meggymag: A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták...

Hirdetés
A szamóca, avagy a földieper története

A szamóca, avagy a földieper története

Talán nincs is csábítóbb, ínycsiklandóbb tavaszi gyümölcs a földiepernél. Nemigen akad ma olyan ember, aki ne szeretné. Magában, cukorral, tejszínhabbal, szörpként, sőt lekvárként is fogyasztják ezt a zamatos gyümölcsöt. Azt tudjuk, hogy finom, de vajon egészséges-e? Először is tisztázzuk a nevét! Manapság ugyanis az eper elnevezés a gyakoribb, de melyik lehet a helytálló, az eredeti: az eper vagy a szamóca?

A szilva

A szilva

A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök és a szőlőt. Sokféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra, de befőttet is készíthetünk belőle. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de egymást segítik a felszívódásban. A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében...

A szőlőről általában

A szőlőről általában

Az ősz népszerű gyümölcse a szőlő. Jó ha tudjuk, hogy ízletessége mellett, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Remek izomregeneráló táplálék. A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epeválszatást és ürítést. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. Nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén. Mivel teljes értékű táplálék, ezért nyomatékkal hangsúlyozzuk, hogy vissza kell nyernie a helyét táplálkozási rendszerünkben. A szőlő szezonjában minden étkezés előtt egy fél órával együnk szőlőt! Mivel a szőlő elegendő energiát biztosít szervezetünknek még nehéz fizikai, de különösen szellemi munka esetén, ezért a tanácsok megfogadása sok káros, az eddigi étrendünkben szereplő ételt kiszoríthat...

A tiltott gyümölcs

A tiltott gyümölcs

A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egészséges életvitel elengedhetetlen része. Mint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Évezredes történet: Ki ne ismerné a bűnbeesés fő csábítóját, az almát. Az emberiség keletkezésével egyidős történetet, melyről számos legenda, mese született. A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték. Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított.Ma már több ezer fajtája létezik. Minden napra egy alma! Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. A maggal csak óvatosan! Az alma magjában B-17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. De valójában mi is a B-17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950 -ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B17-es számmal látott el, és elnevezte Laetril-nek...

A tiltott gyümölcs

A tiltott gyümölcs

A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egészséges életvitel elengedhetetlen része. Mint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Évezredes történet: Ki ne ismerné a bűnbeesés fő csábítóját, az almát. Az emberiség keletkezésével egyidős történetet, melyről számos legenda, mese született. A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték. Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított.Ma már több ezer fajtája létezik. Minden napra egy alma! Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint...

Áfonya

Áfonya

A fekete áfonya kisebb termetű, dús ágas kis cserje, zöld, szögletes ágakkal. 15-60 cm-re nő meg, szára dúsan elágazó, ágai szögletesek, zöldek. Levelei rövidek, szórtállásúak, laposak, vékonyak, kopaszok, szélük finoman fűrészelt. Levelei élénkzöldek, rövidnyelűek, 1-3 cm hosszúak. ősszel lehullanak. Virágai zöldesvöröses színűek, a levelek hónaljában 2-4 cm hosszú kocsányon csüngnek, s gömbösek, korsó alakúak...

Áfonya ismertetése

Áfonya ismertetése

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét. - tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban. - nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszitik a bokrot. - télen pedig vesszői sárgára, prirosra, skarlátpirosra színeződne. Fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik. Gyümölcssavakat, cukrot,, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi -szinte elengedhetetlen- finom ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb.) Kíválóan lehet fagyasztani,- felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással viszont egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga...

Alma a Wikipédiában

Alma a Wikipédiában

Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termő almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Virág: Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük. Termés: Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás. Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle...

Tuti menü