Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyümölcs linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Alma - Cseresznye [2. oldal]
részletek »

Gyümölcs képes leírás: Alma - Cseresznye [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 103 db
Alma, almafa

Alma, almafa

Az almafát és gyümölcsét mindenki ismeri, gyümölcse miatt nálunk szinte mindenhol termesztik. Az almafának azonban nemcsak a gyümölcse, de gyökerének kérge is gyógyhatású. Kevesen tudják, hogy a gyökér kérge olyan keserű glykozidáttartalmaz, amely a malária parazitáit elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszereként is ismert. A nyers, reszelt alma különböző eredetű hasmenésnek jól bevált gyógyszere. Nyersen emésztést segítő hatású, vitamin, foszfor és almasav tartalma miatt pedig az agyműködésre is jótékony hatással van. Szabályozza a vese és a máj működését. Tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a helyeken, ahol az almát termesztik, ezáltal nagyobb mennyiségben fogyasztanak a gyümölcséből, a köszvényes betegség ritkán fordul elő. Almadiéta hasmenés esetén: A betegnek korához mérten 500 - 1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna. 3 nap után könnyű étrend megengedett. Almakúra ajánlott köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél. Ilyenkor az almán kívül a napi étrendbe esetleg egy kevés rozskenyér vagy kétszersült beiktatható. Általában szintén 3 napig ajánlott a kúra...

Ananász

Ananász

Az egyik legfinomabb trópusi gyümölcs az ananász. Amerika bennszülött népei, de különösen az indiánok régóta ismerik és nagyon szeretik. A spanyolok megjelenése előtt már jól ismert ananásztermő központok alakultak ki Dél-Amerikában, Brazília és Paraguay trópusain. Kolumbusz csak második útján figyelt fel az újvilági guadeloupe bennszülöttekre. Furcsa, tobozszerű terméseket ettek, amit a spanyol hajósok el is neveztek fenyőtoboznak. A tupisz indiánok jobb névadónak bizonyultak, mert tőlük származik a ma is használt ananász név. Így hát az európai ember 1493-ban kóstolta meg először az ananászt, még Amerika földjén. A hazafelé tartó spanyol hajókon az ananász is megérkezett Európába. Az első termések Katolikus Ferdinánd udvarában kerültek közszemlére. Szemet gyönyörködtető gyümölcsei V. Károlyban bizalmatlanságot ébresztettek. Amikor elévitték egyik termését, hiába biztatták, nem akarta megkóstolni. Terjesztésében a portugálok is szerepet kaptak és a XVI. század közepén Indiába is eljutottak furcsa gyümölcsei. Ekkorra már az amerikai trópusokon fontos gazdasági növénynek számított. Gyors terjedését megkönnyítette az is, hogy a terméseken levő hajtáscsúcs és a növény sarjai hosszú szállítás, sanyargatás után életben maradnak és meggyökereztethetők...

Ananász (Ananas comosus)

Ananász (Ananas comosus)

Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Exportőr országok: Az ananász a trópusi területeken szinte mindenholt nagy mennyiségben termesztett gyümölcs. Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik. Szezon: egész évben. Tárolhatóság: érettségi foktól függ. A kemény, zöldes színű ananász, amelynek még egészséges zöld a levélzete és gyenge az illata, akár 2 hétig is eláll a hűtőben. Az ananász akkor érett, ha színe sárgás, erős, jellegzetes illata van és enyhén megpuhult. Az érett ananász levélrozettájának középső levelei könnyen kihúzhatók. Az ananász levélrozettáját és alját levágjuk, majd a gyümölcstestet cikkekre vágjuk. A cikkek felső élét ajánlatos leszelni (torzsa), majd kikanyarintjuk a gyümölcshúst a héjból...

Gyümölcs magazin hírek
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs... Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg....
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Ananász bemutatása

Ananász bemutatása

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A citrusfélék családjának tagja. Az aromaanyagok mellett értékes ásványianyagokat ( vas, kalcium ), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat ( A, B, C ) tartalmaz. Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Ha hozzájutunk friss ananászhoz, sárgát és kellemes illatút válasszunk. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. A léhez, ha friss gyümölcsöt használunk, legjobb ha centrifugázzuk. Ha konzervből használjuk fel az ananászt, nincs akkora hatása, mint a frissnek, mert hiányzik belőle a bromélia-enzim, valamint a hozzáadott cukor erjedést gerjeszt; a konzervananász tehát inkább csak élvezeti cikknek tekinthető. Ajánlatos helyette a gyógyszertárakban kapható kiváló minőségű, igen kíméletes eljárással készült ananászlé fogyasztása...

Ananász leírása

Ananász leírása

Az ananász (Ananas) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába a pázsitfüvek (Poales) rendjébe és a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartozó nem. Előfordulása: Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Megjelenése: Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld. Gondozás: A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható. Fajtái: Hat faja él Amerika forró tartományaiban. Az Ananász sativa Lindl.' (Bromelia ananas L.) Dél-Amerika forró vidékéről ered, de valamennyi meleg tartományban a 16.sz. óta (Kelet-India, Afrika, Mexikó ...stb.), sőt nálunk is külön alacsony, de nagy hőfokú ananász-házban, általában már 1535 óta, termesztik. Spanyol, portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtáját kedvelik. Kiváló fajták a Nervosa maxima és a Cayenne...

Hirdetés
Az áfonya

Az áfonya

Az áfonya az egyik olyan növényünk, amely az utóbbi években a vadon élő fajok folyamatos nemesítése révén a kiskertekben is egyre népszerűbbé válik. Maga a cserje igen mutatós, az áfonyabogyók pedig amellett, hogy ízletesek, rengeteg vitamint is tartalmaznak. Az áfonyából készített mártás, szósz közismerten a vadhúsok ízesítője, díszítője. Írásunkban részletes ismertetőt adunk erről a különleges növényről. Az Erika- vagy Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó áfonya (Vaccinium sp.) Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, alacsony hegyeken, árok mentén napjainkban is nagy mennyiségben él. Fás szárú, örökzöld vagy lombhullató cserje, amelynek egyes fajtája akár 1,5-2 méteresre is megnő. A természetben közel 300 fajt különböztethetünk meg. Nemesített változatait nagy mennyiségben elsősorban Nyugat-Európában és Amerikában termesztik. Magyarországon a természetben három faj fordul elő. A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.), amely a lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő. Kedvelt tápláléka a vadon élő állatoknak, például a medvének vagy a fajdoknak...

Az alma jótékony hatásai

Az alma jótékony hatásai

Az alma jótékony hatásai már régóta ismertek. Segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhető. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.

Az aszalt gyümölcs- gyümölcs aszalás otthon

Az aszalt gyümölcs- gyümölcs aszalás otthon

Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Segítségével gyümölcsöt rakhatunk el magunknak télire. A szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős. Lássuk, mit és miért érdemes aszalni télre: Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe - a friss idényzöldségek és - gyümölcsök mellé - beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Energiabombák: Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma hatszorozódik-nyolcszorozódik, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára. Így például a sárgabarack esetében megnő a gyümölcs béta-karotin- és vastartalma is. Aszalt formában a természetes cukrokból és ballasztanyagokból származó energia is nagyobb, mint friss gyümölcs esetében. Aszalt sárgabarack - kiváló kálium- és vasforrás: A vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős káliumot már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza: 280 mg/100 g-ot. Ám a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik: 100 g aszalt sárgabarack elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el...

Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

Nehéz ellenállni a ropogós cseresznyének. Úgy kínálja magát, ahogy talán egyetlen más gyümölcs sem. Olyan, mint a chips, a sós mogyoró vagy a sült krumpli. Nehéz abbahagyni. De miért is kellene? Ismerjük meg! A cseresznye (Prunus cerasus, Prunus avium) gyönyörű gyümölcs. 20-25 méteresre is megnövő, termetes fája tavasszal halványrózsaszín virágaival kápráztat el bennünket először. Rovarbeporzású, a méhek és egyéb apró rovarok örömmel dongják körül illatos virágait. Május végén, júniusban általában párban lecsüngő, formás, szív alakú, gömbölyded bogyói nyitják meg nyári gyümölcseink sorát. Az első, még vízízű és halovány szemek megjelenésének annyira örülünk, hogy méregdrágán is megvesszük a piacon. Az érett gyümölcs fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, így könnyen megtévesztheti a kertek mellett elhaladó és érett szemekre vadászó turistákat, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő cseresznyefajták is. Minél nagyobb szeműek, annál jobbak, szebbek, drágábbak, akár 2-2,5 cm-es átmérőjűekre is nőhetnek. Fajtától függ héjának puhasága és a gyümölcshús lédús volta. A korán érő cseresznyék általában világosabbak, a későiek a sötét szeműek. A gyümölcs íze éretlenül fanyar savanyú, éretten édes, olykor kesernyés. Csonthéjas magot rejt...

Hirdetés
Banán

Banán

Energiaértéke: 100 gramm banán = 374 kJ, 88 kcal Ez nagyjából kétszer annyi, mint az almában, körtében vagy narancsban található energia. Egy átlagos méretű banán kalóriatartalma 140 kcal. Kevés fehérjét tartalmaz, viszont ebben mind a nyolc létfontosságú aminosav megtalálható. A banánban tízféle vitamin, 18 ásványi anyag, és különféle nyomelemek rejtõznek. Említésre méltó a folsav, a pantoténsav valamint a kálium. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten lédús gyümölcs, 73-74 %-a víz. Összetételét tekintve 2 g fehérjét és 2-4 g rostot, 0,2-0,4 g zsírt, tekintélyes mennyiségű, 16-20 g szénhidrátot tartalmaz. 680 mg káliumot, 80 mg magnéziumot és 140 mg kalciumot tartalmaz, emiatt fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelőzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra...

Banán

Banán

A banán (Musa paradisiaca) lágy szárú és egyszikű növény. Gyakran faméretűre is megnőve. Összetett, lecsüngő fürtvirágzata van. Egymásra boruló levelei 4-6 méter magas áltörzset alakít ki. A tulajdonképpen áltermése, bogyótermés, keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz...

Banán portál

Banán portál

A banán, latin nevén 'Musa paradisiaca', a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény. Termését - mely valójában bogyótermés - világszerte fogyasztják. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a Nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek. Az Európai Unió kidolgozta minőségügyi szabványát a banánra vonatkozóan. Ez számos hireszteléssel szemben nem azt jelenti, hogy a banán nem lehet görbe. Az EU sajtóirodája szerint: 'A tagállamok felkérésére a Bizottság minőségi szabványokat dolgozott ki banánokra és azokat 1994-ben elfogadták. Ezek a gyümölcs megítélésének elősegítésére szolgálnak'. A banán gyorsan fejlődő növény. Növekedése során törzse koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki (ez a pszeudoszár törzs). A banán növény élete során akár 40 levélhüvely-törzset is növeszthet. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el...

Barack - Kislexikon

Barack - Kislexikon

Barack v. baraszk (növ.) a barackfa csonthéjas gyümölcse. Gömbölyű, apró s puhaszőrü, édes husu termék. Magvát kemény csontburok zárja körül. Egy levélből alakul, s a két széle összeforradasá nak helyén barázda marad. Amit a német a Pfirsich és Aprikoséval, a latin Persica és Armenicával megkülönböztet, azt a magyar csak a barack szóval tud a kifejezni...

Citrom

Citrom

A hagyomány szerint a citrom a kasmíri hegyekben őshonos, s körülbelül 3000 évvel ezelőtt vándorolt el ezekről a tájakról egészen Kínáig, ahol a limung nevet kapta. Perzsiában való meghonosodása után is megőrzött. Perzsia után Mezopotámiában is sikerült alkalmazkodnia a természeti viszonyokhoz, s babiloni fogságuk során a héber törzsek minden bizonnyal itt sajátították el ennek a gyümölcsnek a termesztését. Annyira a szívükbe zárták, hogy egyes szertartások, mint például a sátoros ünnep alkalmával még szerepet is kapott! Az ókori görögök nászszertartásaik során szimbolikus erővel ruházták fel ugyan a citromot, ám úgy tűnik, termesztése nem volt igazán népszerű. A Krisztus utáni X. századtól kezdve az arab törzsek terjesztették el az általuk li mûm-nak nevezett gyümölcsöt a Földközi tenger medencéjében, különösen Hispániában, ahol a limon-ná átkeresztelődő citrom igazi hazára lelt. Spanyol elnevezéséből származik egyébként az angolszász lemon és a limonádé szó is. A XV. század végén a spanyol és portugál hódítók ültettek először citromfát Floridában, ahol mind a mai napig a vidék egyik meghatározó eleme...

Citrom: a fogyás titka!

Citrom: a fogyás titka!

Ha fogyni szeretnél, és már mindent kipróbáltál, itt az alkalom, hogy a természet erejét hívd segítségül! A citrom, bár savanyú, jó hangulatot csinál, a leve pedig szinte feloldja a zsírt! Rengeteg C-vitamint tartalmaz (53 mg / 100 g), amely meggyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését. Ha ebből a hormonból kevés áll szervezeted rendelkezésére, lelassul az anyagcseréd. Tipp: étkezések között igyál egy pohár citromos vizet! Ha salátát készítesz, a salátaöntet állhat 4 kávéskanál citromléből és 1 kávéskanál olajból. A halakhoz és a zöldségekhez is kiváló néhány csepp citromlé! Legjobb, ha a citromot fehérjével kombinálod. Egy kevés fehérjével a C-vitamin olyan hormonok termelését segíti elő, melyek a hasról és a fenékről tüntetik el a zsírt. Hogy a zsírégetés egész napon át hasson, a reggeli kombináció a legfontosabb: tegyél a kenyérre némi fehérjét, például 1 szelet sajtot vagy sovány túrót, és igyál hozzá 1 pohár frissen préselt citromlevet ásványvízzel hígítva. A kombináció éjszaka, alvás közben is hat, ha este egy pohár joghurtba keversz cirtomlevet...

Csemegeszőlő

Csemegeszőlő

Alig akad olyan hétvégi vagy házikert, amelyben ne állna néhány szőlőtőke, egy szőlőlugas vagy utat szegélyező szőlősor. Ennek a termését rendszerint nem dolgozzák fel borrá, hanem a fürtöket a család tagjai frissen, nyersen fogyasztják el legföljebb a maradékból préselnek egy kis mustot. A fajtákat is úgy válogatják össze, hogy a tőkék fürtjei egymást követően érjenek; július második felétől október végéig legyen friss csemegeszőlő. Szőlő és lágy kenyér - ez a két étek, amin már megél az ember. Jókait kortársai nemcsak nagy mesemondóként, hanem szenvedélyes szőlészként is ismerték. Mint minden vincellér, ő is tudta, hogy a szőlő tavasztól őszig rengeteg munkát ad az embernek. Így ír Kertészgazdászati jegyzetek című kis remekművében: "A szőlő nem engedelmes jobbágy, mint a krumpli, a ki tudja már a kötelességét: - a szőlő a szolgabíró, a ki munkára hajt s halasztást nem enged. A ki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának." Persze a szőlővel való foglalatosság nem csupán fáradságos munka, hanem az örömök sorozata is. A fakadás, a virágzás (kevesen tudják, hogy a szőlővirág illata minden virágénál finomabb!), az érés, az első fürt, amit az unokáinknak lenyeshetünk, csupa örömteli esemény az életünkben. Mert a szőlő hálásan nyugtázza fáradozásainkat; a szorgalmas, hozzáértő gazdát sok, tetszetős és zamatos terméssel jutalmazza meg...

Cseresznye fajták

Cseresznye fajták

A cseresznye Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét. A cseresznye a téli hidegre nem érzékeny, az egészséges fák a -24 C-ot is károsodás nélkül elviselik. A télállóságot viszont ronthatja a fák hiányos tápanyag ellátottsága, a növényvédelem elhanyagolása miatt bekövetkező korai lombvesztés és a tenyészidőszak alatti tartós vízhiányból eredő kondíció romlás...

Tuti menü