Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyümölcs linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Körte - Sárgadinnye [5. oldal]
részletek »

Gyümölcs képes leírás: Körte - Sárgadinnye [5. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: gyumolcs.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 103 db
Körte, a varázslatos

Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek! Körte-történet: Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt. Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed. A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották...

Körtefa, körte fajták

Körtefa, körte fajták

A körte beltartalmi értéke az almáéhoz hasonló, magas vitamintartalmú és gazdag ásványi anyagokban. Savtartalma viszonylag alacsony. A körte szélvédett fekvésben, tápdús, gyengén meszes talajokon jól terem. Száraz, sovány homokon vagy nagyon kötött, erősen meszes talajokon rövid életű, és gyümölcse kövecses lesz. Fontos a szedési idő megválasztása: A túl korán leszedett körte fonnyad, utóérésre képtelen, a későn szedett gyümölcs pedig puhul. A birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik. Bosc kobak körte: Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280gr.). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utánna viszont rendszeresen és bőven terem. Clapp kedveltje körte: érési idő: augusztus eleje Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos...

Legendás körte

Legendás körte

A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Viszont története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza. Hiszen a világ leghíresebb az alvilágban állt. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és mindig éhes maradt. A körtével kapcsolatos szomorú társítás a kínaiaknál is megmaradt, ugyanis náluk az elválást és a szomorúságot szimbolizálja. Talán éppen ezért, nagyon sokáig a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ezt a nézet a francia király XIV. Lajos korában változott meg. Akkor már ínyencségnek számított és nagy tiszteletnek örvendett. Mára pedig az egyik legkedveltebb gyümölcs lett. Jótékony hatása: A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat szervezetünkre. Magas ásványi anyag ( kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható...

Gyümölcs magazin hírek
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs... Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg....
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először... Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence...
Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
Szuperbanán javíthat milliók... Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított...
Mangó- kedves a szívünknek?

Mangó- kedves a szívünknek?

Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nem csak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást. A mangó egzotikus ízvilága: A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik. A mangó magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát....

Meggy bemutatása

Meggy bemutatása

A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. 1. Fája: A meggyfának igen sok és sokféle - valószínűleg a cseresznyétől is származó - fajtája van. Sötétszürke kérgű fa. A cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korban lecsüngnek. Levelei a cseresznyééhez hasonlóak, fényesek. Virágzata bogernyő. Nemesebb fajtái önmeddők. 2. Termése: Termése különösen értékes, nyersen fogyasztják, főzve süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, bort és likőrt is készítenek belőle.

Hirdetés
Meggy fajták

Meggy fajták

Talajban nem válogat. Nagyrészt önbeporzók, önporzó, nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy fajták mellé viszont szükséges a porzó fa is. E fajta mellé különböző érésidejű cseresznyefajtákat is ültethetünk. A meggyet a gyümölcstermesztő és fogyasztó országok többségében ipari gyümölcsnek tekintik. Világviszonylatban kivételesnek tekinthetők azon közép és középkeleteurópai országok, ahol a meggyet frissen is fogyasztják. Az ipari feldolgozás jelentősebb formái a befőtt és légyártás, a színezőanyag kivonás és cukrászati felhasználás. A friss gyümölcs kedvező étrendi hatása betartalmi értékeinek köszönhető. Érdi jubileum meggy: Érési idő: június közepe Maliga Pál állította elő a Pándy meggy és az Eugénia fajták keresztezésével. 1980 óta forgalmazható. Egy héttel a Meteor korai meggy után érik (június közepe), de 2-3 hétig a fán maradhat. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. Gyümölcse középnagy 4-5 g, gömb alakú, feketepirosra színeződik, húsa kemény, festőlevű, íze édes-savas, kiemelkedően finom. Hajtásrendszere középerős növekedésű, ágai felfelé törők, majd széthajlók. A 4. 5. évben fordul termőre, ezután bőtermő. Kiváló ízű, ipari célra is alkalmas meggyfajta, az Érdi naggyümölcsű meggy leváltására szánták.

Meggy leírása

Meggy leírása

Igazán nem az a célom, hogy a meggyet összevessem rokonával, a cseresznyével, és közöttük valamiféle sorrendet állapítsak meg - a meggy javára-, de az határozott véleményem, hogy egy-két meggyfának még a kisméretű kertekben is helyet kell szorítani. Ennek a gyümölcsfajnak ugyanis van néhány vitathatatlan előnye: kis növésű alanyon is termeszthető, ezért törpefát vagy éppen sövényt is lehet belőle nevelni; gyümölcsei viszonylag sokáig (két-három hétig is) a fán maradhatnak anélkül, hogy felrepednének. Ennek következtében a meggy szürete nem okoz olyan, sokszor megoldhatatlan feladatot, mint a cseresznyéé, amelynek termése a hatalmas fákon olykor ott csúfosodik. További értéke a meggynek, hogy frissen fogyasztva nem puffaszt, és igen sokoldalúan tartósítható is. A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt előfordul. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy Szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó. (Ez azt is jelzi, hogy a gyümölcsöknek nem lehetett valami döntő jelentőségük őseink étkezésében.)

Miből együnk biót?

Miből együnk biót?

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből érdemes inkább biót vennünk. A magyarok is követik az európai trendet - egyre többen vásárolunk bioélelmiszert. A legtöbben saját egészségük védelmében vásárolják az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, hiszen ezek legfontosabb előnye, hogy nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat, amit a vizsgálatok többé-kevésbé alá is támasztanak. Sokaknál emellett még szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok is. A növekvő trend ellenére, a magyaroknak csupán 1-2%-a vásárol bioterméket. Erről az alacsony hazai tudatosságon túl laposabb pénztárcánk tehet. Felmérések szerint ugyanis a biotermékek 30-60%-kal drágábbak, mint nem bio társaik. Viszont sajnos a legtöbb hazai fogyasztónak fogalma sincs, hogy mit is jelent valójában a bio minősítés...

Minden, ami citrom!

Minden, ami citrom!

A legismertebb déligyümölcs, a citrom, amelyet kivétel nélkül minden korosztály fogyaszthat különböző mennyiségben és formában. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, ételeink, italaink ízesítésre minden nap használjuk. Magas C-vitamin tartalma miatt elsődleges vitaminforrás, különösen járványos időszakban. Az emberi szervet nem képes sem előállítani, sem raktározni C-vitamint, pedig a sejtek működéséhez elengedhetetlenül fontos, hiánya betegségekhez vezet. Kiemelkedő baktérium és vírusölő képessége miatt megelőző és gyógyító hatása is van. Igazán akkor hatásos, ha cukor nélkül fogyasztjuk, mert a cukorral kiváló táptalaj készítünk elő a kórokozók számára. Emésztésserkentő hatása miatt a gyomorbántalmak kedvelt ellenszere. Méregtelenítő, a benne található citromsav egyrészt feloldja a szervezetben található fölösleges anyagokat, bomlástermékeket, másrész pótolja a hiányzó sókat. Kúraszerűen, egy pohár vízbe fél citrom leszűrt levét öntsük, és lassan kortyolva igyuk meg. Ne használjunk fém citromcsavarót, mert a gyümölcs így elveszti legfontosabb értékeit...

Hirdetés
Narancs

Narancs

A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs. A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - flavedó-nak nevezik. A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserű-anyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet albedó-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús...

Narancs - Kertészeti lexikon

Narancs - Kertészeti lexikon

Narancs (Citrus sinensis). Örökzöld, egylaki, hímnős virágú fa. Gyakran parthenocarp terem. Levéltövénél fejlett pótlevélkéje van, ami a citromtól megkülönbözteti. A citromfélék között egyike a legmelegigényesebbeknek. Vegetációs időtartama hosszú. Fagytűrése kb. -1C, nagyobb, mint a citromé. Évente kétszer virágzik, egyébként igénye az éghajlattal szemben nagyjából megeggyezik a citroméval. Főbb termesztő helyei is azonosak. A Narancs gyümölcsében 50-60 mg/100g C-vitamin, 7-8% cukor és 0,8% sav van. Magról könnyen, dugványról csak hormonkezeléssel szaporítható. Nemes fajtáit saját magcsemetéjére és bigardiára szemzik vagy oltják. A Narancs nálunk csak üvegházban termeszthető, mert szabadban teleinket nem bírja...

Narancs gyümölcs

Narancs gyümölcs

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó Citrus nemzetség néhány fajának összefoglaló neve. Gömbölyded termésük héja egy színes, általában narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll, mely alatt ehető, húsos gerezdek vannak. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg; a termőlevél fala vékony, hártyás, melyből a gerezd belsejébe elhúsosodott szőrök erednek. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek, a legtöbb termesztett fajta mag nélküli. A kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs (C. sinensis), a mandarinnarancs, amelynek egyes változatait klementin néven árusítják, továbbá a - legkisebb mennyiségben termesztett - keserű vagy sevillai narancs (C. auranthium subsp. amara).

Narancs jellemzői

Narancs jellemzői

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó Citrus nemzetség néhány fajának összefoglaló neve. Gömbölyded termésük héja egy színes, általában narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll, mely alatt ehető, húsos gerezdek vannak. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg; a termőlevél fala vékony, hártyás, melyből a gerezd belsejébe elhúsosodott szőrök erednek. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek, a legtöbb termesztett fajta mag nélküli. A kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs (C. sinensis), a mandarinnarancs, amelynek egyes változatait klementin néven árusítják, továbbá a - legkisebb mennyiségben termesztett - keserű vagy sevillai narancs (C. auranthium subsp. amara)...

Őszibarack

Őszibarack

Ez a gyümölcs Kína középső és északi részein honos. Innen jutott el a "selyemúton" az akkori Perzsiába (ma Irán). A rómaiak perzsa gyümölcsnek titulálták, és ennek alapján kapta tudományos nevét (persica = perzsia) is. Hamisítatlan házikerti, kiskerti gyümölcsfaj - noha a nagyüzemek is sokat termelnek belőle - mert: 1. viszonylag kis helyen elfér, 2. évente termőre metszést és zöldmetszést igényel, 3. jól átgondolt növényvédelmi tervre van szüksége, 4. megfontolt talajerő- gazdálkodással és 5. jól szervezett szürettel a termés mennyiségét jelentékenyen lehet növelni, és a gyümölcsök minőségét számottevően lehet javítani. Mindezek miatt viszonylag kevés az olyan házikert, amelyből hiányozna az őszibarackfa. És ez annál inkább lehetséges, mert - kevés kivételtől eltekintve - a védettebb kiskertekben az egész ország területén megélnek - ha nem is egyformán jól - az őszibarack fái...

Őszibarack, a perzsa gyümölcs

Őszibarack, a perzsa gyümölcs

Bár őszibaracknak hívjuk, egyáltalán nem őszi - hiszen már nyár közepétől megtalálható a zöldséges standokon. A barackfát régen hazánkban még csak árnyékoló fának nevelték, és gyümölcse drága mulatságnak számított. Mára már azonban majdnem mindenhol elterjedt az országban, s egyik legkedveltebb csemegénkké vált.

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

Hivatalosan zöldség, gyakorlatban leginkább is-is: mindent lehet belőle készíteni, nyersen vagy sütve-főzve, amit csak a gasztronómiai találékonyság valaha zöldségből vagy gyümölcsből kiagyalt. Ismerjük meg! A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. A paradicsom (Lycopersicon esculentum) húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően. Bármennyire is magyaros ételnek tekintjük ma már a paprikával együtt, bizony, a paradicsom is egyike azon terményeknek, amelyeket Európa Amerikától kapott: őshazája Peru, ahol ma is közönséges, majdhogynem gyomnövény. Mexikóban kezdték el termeszteni, Amerika felfedezői hozták be Európába, majd Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen. Aranyos színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma. A XVII. században Poma amoris, Liebesapfel, a "szerelem almája" néven is emlegették, mert úgy vélték róla, hogy bódulatot okoz...

Sárgadinnye

Sárgadinnye

Eredet: A dinnye származása nem ismeretes. Néhány botanikus feltételezése szerint Indiából ered, mert neve egy szanszkrit szóból levezethető. Mások szerint hazája valahol a Közel- Keleten van: a régi egyiptomiaknak ugyanis egy saját különálló szavuk volt az édes gyümölcsre, míg sem a görögök, sem a rómaiak nem különítették el nyelvükben az uborkát a dinnyétől. A dinnye néhány fáraó sírkamrájának falfestményein is megjelenik. Afrikából is származhat: ott ugyanis még megtalálhatók a sárgadinnye vadon termő változatai. Növény: A botanika szemszögéből nézve rokonaihoz hasonlóan (úgy mint az uborka, a tök, a cukkini, vagy a görögdinnye) a zöldségek közé tartozik, a fogyasztók viszont a fenséges nyári gyümölcsfajok közé sorolják. Az egynyári kúszónövény halványsárga virágokat, később pedig édes, vízben gazdag, illatos termést hoz. A görögdinnyétől eltérően a magok a gyümölcshús közepén helyezkednek el. Van sima, recés és hálószerű héjú változata is...

Tuti menü