Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja. - Gyümölcs magazin
részletek »

Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését. Két fő csoportja van, a mérsékelt égövi és a déli gyümölcsök. A magazin az ismertebb gyümölcsöket mutatja be.
Gyümölcs magazin
Itt vagy: Gyümölcs magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát
Megfejtették a durián gyümölcs szúrós szagának titkát szingapúri tudósok – számolt be róla a BBC hírportálja.
Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg.

Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták.

A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy szagtalan vagy enyhébb szagú duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.
Hirdetés

Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos szagáért.A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét - írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.
Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes - mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.
A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják.

Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - durián, gyümölcs, szag
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-10-11 17:12:12
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü