Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence legrégebbi sárgadinnyemagjait találták meg Szardínia szigetén. A negyvenhét dinnyemag a Krisztus előtti 2. évezredből maradt fenn. - Gyümölcs magazin
részletek »

Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését. Két fő csoportja van, a mérsékelt égövi és a déli gyümölcsök. A magazin az ismertebb gyümölcsöket mutatja be.
Gyümölcs magazin
Itt vagy: Gyümölcs magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Szardínián termesztettek először sárgadinnyét Európában
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: A Földközi-tengeri medence legrégebbi sárgadinnyemagjait találták meg Szardínia szigetén. A negyvenhét dinnyemag a Krisztus előtti 2. évezredből maradt fenn.
Szardínia nyugati partján, az Oristano-öbölhöz közeli Sa Osa nevű helység egyik bronzkori kútja őrizte meg a sárgadinnyemagokat.

A korábbi leletek alapján a tudósok azt feltételezték, hogy a sárgadinnyét elsőként a közel-keleti népek és a görögök termesztették. Az itáliai szigeten talált magok azonban azt mutatják, hogy ami a sárgadinnyét illeti, a Földközi-tenger medencéjében, a Szardínián élő ősnépek megelőzték a többieket.

A radiokarbon (C14) alapú kormeghatározás szerint a Szardínián talált magok a legrégebbiek Európában: a Krisztus előtti 1310-1120 közötti évekből származhatnak.
Hirdetés

A dinnyemagokat számos más maggal együtt egy leletekben gazdag kútban találták meg a Cagliari egyetem régész-biológiai kutatócsoportjának tagjai. Szardínia szigetén a Krisztus előtti 2. évezredtől a 2. századig az úgynevezett Nuraghe-kultúra népe élt. Nevét a hatalmas kőtömbökből emelt, kör alakú nuraghe tornyokról kapta, amelyekből több ezer maradt fenn. A sziget őslakosai számos nyomot hagytak hátra életükről: kútjaik például megőrizték az általuk termesztett olajfák, árpa, mirtusz és szeder magjait is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Európa, Szardínia, sárgadinnye, termesztés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-02-20 19:52:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü